Filmtips

Här samlar vi tips på filmer och serier som på olika sätt tar upp ämnen som berör oss inom familjehemsvården, och du kan finna filmtips för både vuxna och barn. Tipsa oss gärna om fler, både faktafilmer och spelfilmer!

Fosterfamiljen

Julia har alltid berättat om sin uppväxt som biologiskt barn i en fosterfamilj som en lycklig tid. Men något skaver. I Fosterfamiljen följer vi regissören Julias resa tillbaka i tiden där hon tillsammans med föräldrarna Ewa och Lennart och fosterbarnet Patrik berättar om omskakande händelser som förändrade deras liv för över trettio år sedan. Barnen står i centrum i denna starka, berörande och varma dokumentär om ett system där man får älska, men inte för mycket.
Julia Dinome (2022)

 NKA Play
Nka – Nationellt kompetenscentrum anhöriga – för ett anhörigvänligt samhälle
Här hittar du filmer om psykisk ohälsa i familjer i ett barnvänligt format.

Barn som är långsiktigt placerade i familjehem – en film av Socialstyrelsen
Alla barn har rätt till en trygg och stabil uppväxt. Den här filmen handlar om barn som är placerade i familjehem under en längre tid. I filmen berättar vi bland annat vad en vårdnadsöverflyttning till familjehemmet innebär.

FIlmen hittar du här

Barnaministeriet dokumentär

Barnaministeriet dokumentär skildrar barns och ungas livsvillkor i levande och dokumentära reportage. Programmen har ett tydligt barnperspektiv och riktar sig främst mot en vuxen publik.

Familjen Andersson är en ovanlig familj. Förutom Malenas och Pärs två biologiska barn har de två familjehemsplacerade barn och tre ensamkommande flyktingbarn. Hur är det att vara familjehem och vad tänker barnen? Under 2013 blev 32 600 barn placerade i familjehem, jourhem eller andra omhändertaganden. Idag har den siffran ökat kraftigt, men det finns ingen säker statistik att tillgå. Det man vet är att det råder stor brist på familjehem och kommunerna letar med ljus och lykta efter fler familjer som vill öppna sin dörr för utsatta barn och ungdomar.

Finns på UR Play

När Pete och Ellie bestämmer sig för att bilda familj vill de gärna bli fosterföräldrar i första hand. De hoppas få ta hand om ett litet barn, men när de träffar tre syskon med en brokig

 bakgrund, inklusive en rebellisk 15-årig flicka, blir de plötsligt trebarnsföräldrar. Nu måste det gifta paret snabbt lära sig föräldraskapets alla trick.

Besöka

Det är Kriminalvården som bestämmer om din familjemedlem får ta emot besök. Men det är du som bestämmer om du vill hälsa på. Det är okej att istället vara hemma och hänga med kompisar. Om du inte vill hälsa på din familjemedlem är det viktigt att du berättar det för en vuxen.

Alla fängelser och häkten ser olika ut. På vissa kan du få gå igenom en metallbåge som på en flygplats. På andra kan du gå direkt in och hänga av dig jackan. Ibland finns det en hund som nosar lite på dig.

I den här filmen får du höra familjehemsföräldrarna Angelica, Gunnar och Linnéa när de berättar om sina erfarenheter och delar med sig av sina bästa tips kring hur man får skolan att fungera för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). Det är vanligt att man har höga förväntningar på sig själv som familjehem och vi hoppas att den här filmen du både kommer sänka kraven och förväntningarna på dig själva som familjehem och på barnen, särskilt om de har NPF. Man har inte en tydlig måttstock på vad som gäller och alla barn har olika förutsättningar. Med det sagt ska vi alltid göra vårat yttersta, visa kärlek och omtanke och härda ut även när det är svårt, men allt behöver inte alltid vara perfekt och vi behöver vara snällare mot oss själva.

Rulla till toppen